Focal Reikan (micro kalibrering av autofokus)

Var igår ut och tänkte fota lite fåglar och fick syn på en hackspett.. Glad i hågen plockade jag fram mitt Tamron 150-600 G2 och började fota på 600mm. Men då jag gått i tankarna att skaffa ett lite skarpare och framförallt mycket ljusstarkare objektiv (Nikkor 200-400 F4) så tänkte jag att jag tar några foton i 400mm också för att få en bättre uppfattning om utsnittet på fotona. Då gör jag upptäckten att objektivet är extremt oskarpt på 600mm och börjar fundera på om det felfokuserar. Jag har med min kamera Nikon D850 inbyggd automatisk microjustering av autofokus som jag använt mig av för att kalibrera alla mina objektiv. När jag kommer hem så gör jag lite fokus tester och inser snabbt att de felar ganska mycket. (Inte konstigt jag varit besviken på det här objektivet och tyckt att de varit oskarpt) Så sätter igång och kalibrerar om det, men med den inbyggda kalibrerings verktyget så får jag olika värden varje gång jag försöker så jag bestämmer mig för att prova ett dator program istället Focal Reikan Pro. Det har fått både ris och ros på nätet så de är med lite nervositet man betalar 850kr för programmet men kan säga att de var värt varje krona! Nu har jag tyckt att fler objektiv vart lite mjuk i skärpan så började kalibrera allihop och efter att under dagen prov fotat lite allt möjligt kan jag konstatera att de inte bara var 150-600an som var felaktigt kalibrerad. 🙂

Fotat med 600mm brännvidd

_DSC4701-2

 

Fotad med 400mm båda är cropad för att visa detaljerna

_DSC4700-2

Här ett foto med Sigma 85 1.4 Art ny kalibrerad

_DSC4865-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s